Bir kaç müzede açılış için gün sayıyor. Bunlardan biri de Gök Medrese Vakıf Müzesi...
Sivas Zanaatkârlar Çarşısı ve Müzesi, , Tarım Müzesi, Abdülhamit Han Anı Evi çalışmaları devam ediyor.
Âşık Veysel Ozanlar ve Müzik Kültürü Müzesi, Spor Müzesi, Hamam Müzesi, Gastronomi ve Mutfak Kültürü Müzesi, El Sanatları Müzesi proje aşamasında.
Tarihte pek çok köklü medeniyete ev sahipliği yapan; Selçuklu'nun kalbi, Osmanlı'nın vicdanı, Cumhuriyetin aklı Sultan Şehir Sivas, müzelere doyacak. Açılışı yapılan, projesi devam eden ve proje aşamasında olan onlarca müze şehre değer katacak. Sivas valiliğinden alınan bilgiye göre 2023 yılına kadar 20 müze daha yapılacak.
MÜZELER HATIRLATIR GEÇMİŞİ – ŞEHİR MÜZESİ
Tarih ve kültür şehri Sivas’ın zengin kimliğini korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında açılan Sivas Şehir Müzesi’nde yok yok. Sivas Valiliği tarafından ilimizin tarihsel geçmişine ışık tutması amacıyla yapılan proje, tarihi Sivas Valiliği binasının giriş ve bodrum katında ziyaretçilerini bekliyor.
DÜN - BUGÜN – YARIN - HAMİDİYE SANAYİ MEKTEBİ
Valilik tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında tarihi yapılar tek tek müzeye dönüştürülüyor. Bunlardan biri de tescilli yapılardan biri ve geçmişte Sanayi Mektebi olarak olan Kadın Ceza Evi.
Kadın Ceza Evi taşındı. Eski ceza evinin yanına yapılmış herhangi bir mimari ve tarihi özelliği olmayan, ekonomik ömrü de tamamlamış olan eklenti yapılar kaldırılarak restore edildi. Bu sayede bina, ilk yapılış amacı olan 'Hamidiye Sanayi Mektebi' ruhuna uygun bir şekilde yaşatılmaya devam ediliyor.
Halk Eğitim Merkezi ile birlikte, müzede yer alacak el sanatları atölyelerinin tespiti ve planlaması yapılarak çalışmalar başlatıldı. Sergi alanları, yaşayan müze anlayışı ile gelen ziyaretçilerin uygulamalara katılmalarına olanak sağlayacak düzenlemeler hayata geçti.
Ziyaretçilerin yapının geçmişi ile bağ kurabilmelerine imkân sağlayan Açık Cezaevi Odası ve Sanayi Mektebi Odaları oluşturuldu. Nihayetinde atölyeleri, geçmişe bağ kuran odaları, sosyal alanları ve işletme modeli ile örnek bir müze projesine dönüştü.
Müzede Sivas'ın kültürel mirası, geleneksel el sanatlarını gösterecek uygulama atölyeleri de ziyaretçiler tarafından görülebilecek.
HAMİDİYE KÜLTÜR PARKI
Eğitim, kültür, sanat, spor, sağlık, ekonomi gibi birçok sektör de hizmet verecek olan Hamidiye Kültür Parkı hizmete girdi.
Osmanlı sultanlarından 2'nci Abdulhamid döneminde saraya at yetiştirilen tarihi hara restore edildi. 250 bin metrekarelik alandaki 11 tescilli yapı ve 22 özgün proje görülmeye değer.
II. Abdülhamid Han’ın buyruğuyla kurulan bu yer, saraya at yetiştiren Aygır Deposu, Uzun Yayla Atçılık Islah Kurumu, Numune Çiftliği ve Ziraat Mektebi olarak kullanıldığı biliniyor.
Alanda yer alan 11 adet tescilli yapıya Savaş Atları Müzesi, Tarım Müzesi, Abdülhamit Han Anı Evi, Sivas Hediyelik Eşya Satış Alanı, Hara Kafe, Hara Restoran ve Kitap Kafe gibi fonksiyonlar verildiğini
Organik Pazar, Nuri Demirağ Havacılık ve Gök Bilim Merkezi, Çadır Restoran, Muzaffer Sarısözen Sanat Konağı, Kır Kahvesi, Ferhan Butik Otel, Engelli Aktif Yaşam Merkezi, Çocuk Oyun Parkı, Uluslararası Geleneksel Atlı Spor Müsabaka Alanı ve Macera Parkı da yer alacak. Burası bittiği zaman İç Anadolu Bölgesi’nin cazibe merkezi olacak. Türkiye’de kompleks olarak da bu kadar sektörü ve hizmeti bünyesinde barındıran tek yer burası